Wie zijn wij?

Hoevefeesten

We kijken er telkens weer naar uit

Volks, folkloristisch, gezellig, nostalgisch, kindvriendelijk, leerrijk, landelijk, agrarisch, …. zijn de ingrediënten die de Hoevefeesten gemaakt hebben tot wat ze nu zijn. Drie dagen feest vlak bij het centrum van Kalmthout, drie dagen ongedwongen genieten, drie dagen “leven”.

De eerste 19 edities gingen door op ’t Vogelensanckhof, de 20e editie op de Markgraaf en de laatste 5 jaar zijn we te gast op de terreinen van ’t Cruysackershof.

De Hoevefeesten kenden een gestage groei, zowel van grootte, aantal activiteiten als van bezoekersaantallen. Dit is vooral het resultaat van de ongebreidelde inzet van de vele vrijwilligers, leden van de Landelijke Gilde zowel als sympathisanten (een 200-tal in totaal). Het recept is in al die jaren ongeveer hetzelfde gebleven.

Beginnen doen we gewoonlijk op vrijdagavond met een tractorwijding gevolgd door een Boerenbal. Al enkele jaren worddt dit ook gecombineerd met het oplaten van heteluchtballons.

Zaterdagnamiddag is er dan de kindernamiddag waar ongeveer een duizendtal kinderen zich kunnen amuseren met tal van activiteiten zoals tractor-, koets- en ponyritjes, knutseloefening, jembe, eendjes vissen, stokpaard rijden, volkspelen, zwiermolen…

Zondag is het dan tijd voor de echte Hoevefeesten. Het kader met randanimatie is een constante. Boerenpaarden, old-timer-tractoren, schapen drijven, countrymuziek en countrydans, doedelzakspelers, oude ambachten, … vormen jaarlijks het decor. Daarnaast hebben we door de jaren heen al veel hoofdacts mogen verwelkomen. Zo waren er onder meer de Steltenlopers van Merchtem, Ridders te Paard, de Gypsy Horses Rodeo Show, Get Insane, Vikings, … ook vindt hier elk jaar het kettingzaagsculpturenfestival plaats en hebben we nog de Pruuverkesroute georganiseerd door VVV Kalmthout.

Voorstelling Landelijke Gilde Kalmthout

Landelijke Gilde Kalmthout is naast het organiseren van de Hoevefeesten natuurlijk ook paraat met een infostand (op het secretariaat) waar ze zich willen voorstellen aan het publiek.

Landelijke Gilde Kalmthout wil eerst en vooral dat het op het platteland goed is om te leven voor alle bewoners. In de thema’s die aangesneden worden, staat het gezin en de leefbaarheid van ons dorp centraal. Activiteiten als opendeurdagen op landbouwbedrijven, fietstochten, vormingsavonden, daguitstappen, weekends, meerdaagse reizen, wandelingen, … zijn dan ook regelmatig aan de orde.

Ook was enkele jaren geleden de organisatie van het Belgisch Kampioenschap Wielrennen voor Boeren en Boerinnen in de handen van onze gilde, evenals de activiteiten rond ‘Kalmthout, dorp in de kijker 2005’. De kerststal aan ons gemeentehuis is een resultaat van creatieve ‘landelijke gilde handen’ en natuurlijk zijn wij ook nog altijd enorm fier op de aanleg van het Kerkplein met LG-fontein in 1996 waardoor onze gilde ook een fysieke aanwezigheid weerspiegelt in het hartje van Kalmthout. Dit laatste gebeurde naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van onze Gilde.

Allemaal activiteiten van en voor onze leden om niet alleen hen maar eveneens de ganse Kalmthoutse bevolking te ‘dienen’.

‘Als een vereniging niet dient, dient ze tot niets!’


Hoevefeesten Kalmthout

Georganiseerd door Landelijke Gilde Kalmthout

Kruisbos 17

2920 Kalmthout

info@hoevefeesten.be